Tinerii –  cei mai afectaţi şi cei mai vulnerabili la epidemia HIV/SIDA în România

Luni, 3 decembrie, ora 12,00 în Sala Rondă a Hotelului Intercontinental din Bucureşti se relansează campania naţională anti-SIDA sub sloganul „Deschide-ti inima, învaţă să iubeşti”.

Deşi numărul de noi cazuri HIV înregistrate în România este în uşoară scădere, majoritatea acestora sunt în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani şi sunt determinate mai ales de comportamente sexuale la risc. Tinerii nou infectaţi se adaugă grupului mare de peste 7000 de tineri în viaţă infectaţi cu HIV, cel mai probabil in sistemul medical încă din perioada 1986  – 1991.
Iniţiatorii campaniei: Ministerul Sănătăţii Publice prin Institutul Naţional Matei Balş, Centrul Român HIV/SIDA, organizaţiile de persoane afectate şi infectate, organizaţii ale societăţii civile şi agenţii ale ONU doresc să readuca în atenţie problema prevenirii HIV şi a accesului la informaţie, educaţie şi mijloace de prevenire într-un mediu fără prejudecăţi. Prevenirea este cheia pentru a menţine România la un nivel scăzut HIV/SIDA şi pentru a evita o reizbucnire a epidemiei. Campaniei s-au alăturat şi un grup important de muzicieni de top care au dorit să transmită mesajul lor printr-un cântec special al campaniei: „Urmează-ţi inima” al cărui videoclip va fi şi el prezentat la conferinţa de presă.
Este aşteptată prezenţa Ministrului Sănătăţii Publice, a reprezentanţilor persoanelor infectate şi afectate, a orhanizaţiilor active în domeniu, a agenţiilor ONU şi nu în ultimul rând a artiştilor care sănătăţii-au alăturat campaniei. Participanţii se vor reuni imediat dupa conferinţă, pe peluza din faţa Teatrului Naţional, în tradiţionala de acum fundă umană simbolizând solidaritatea cu victimele SIDA.
Evenimentul din Bucureşti va fi urmat şi de evenimente similare în ale 20 de localităţi din ţară. Detalii sunt disponibile şi pe www.deschidetiinima.ro.

 

3 decembrie 2007